Helsingborgs Triathlon

19 Jun 2016

Egentligen skulle min första olympiska triathlon för året varit en udda men extremt trevligt privat anordnad tävling den 21/5. Tyvärr blev Hittarps triathlon med simning i bassäng inomhus inställd för bristande intresse. Jag vann tävlingen förra året på nytt PB 2h21 minuter så när planen blev ändrad och det istället blev Helsingborgs Triathlon med simning (min sämsta gren) i Öresund som kan vara minst sagt stökigt så var inte mina förhoppningar så stora om att kunna slå den tiden.

Uppladdningen hade också varit sådär veckan innan med dålig sömn och huvudvärk ett par dagar innan. Det nya träningsupplägget med nästintill obefintlig fart träning som min coach efter mycket övertalande fått mig in på gav mig inte heller något självförtroende direkt…..ja ni fattar.

Min trogne vapendragare the iron hippie kom och hämtade mig klockan 0630 och i hans grymma Pathfinder hade vi dagen innan stuvat in cyklar och alla grejer utan problem. Hade gott om tid när vi kom till Helsingborg och Gröningen där Transition, Simstart och Mål var beläget. Check-in för cykel var försenad, men det gjorde inget då vi hade trevligt sällskap i kön av andra grymma Triathleter i Göta däribland Henrik Teinvall som precis slog till med en 17:e plats på Ironman Kronborg med sjukt grymma tiden 4h24 minuter. Hade lite strul i transition med att få luft i mitt nya diskhjul och det blev aldrig riktigt bra. Fick nog bara i ca 6 bars tryck. Svor över detta för mig själv och lovade mig att aldrig mer lämna min egen pump hemma.

Simstarten blev några minuter fördröjd på grund av att banden som skulle hålla tidtagningschipen på plats inte kommit i tid. Det gjorde dock inget det heller för vi kunde ta god tid på oss att värma upp i vattnet.

Simstarten var från strand och jag tyckte jag kom iväg bra. Stod långt fram och var hyfsat bra med i täten fram till första bojen, sen föll jag naturligtvis tillbaka och det kändes som jag blev konstant omsimmad fram till ungefär 3:e bojen. Bland andra såg jag min coach som är en demon simmare utan dess like fara förbi mig efter ca 300 meter och då hade han ändå startat 2 minuter efter mig! Efter ett tag stabiliserade läget dock sig och jag hittade bra gäng att drafta på. När jag rundade den innersta bojen där det var så grunt att man kunde gå så såg jag att den jag draftat på var klubbkamrat Johannes Larsson som imponerat riktigt på träning och tävling denna säsong. Vi fortsatte hjälpas åt resten av simningen och bägge kom upp på ca 26 minuter. Helt ok simning för att vara mig.

Bytet till cykel gick blixtrande snabbt. Här har jag verkligen med hjälp av världens bästa Ragnar Crona blivit mycket snabbare. Det enda jag inte riktigt fick till var gummibanden till cykelskorna för att hålla dem vågrätt. Det får vi ta nästa gång. Ut på cykeln kändes det att jag gått hårt på simningen ändå och hade lite syra redan framme i första backen. Det släppte dock snabbt och jag kom in i ett ganska bra flyt trots mycket trafik att passera. Det enda som inte kändes bra var att det kändes som att diskhjulet sög fast i marken för mycket. Antagligen det låga trycket. Cykeln rev jag av på ca 1h och 5 minuter och växlingen till löpningen gick också bra snabbt. Tidigt ur skorna innan jag hoppa av cykeln. Av med hjälm, på med snabb snörningsdojor och skärm och iväg.

Kom ut strax efter ledande dam, Cecilia Jessen som höll ett grymt bra tempo för mig så jag sprang ihop med henne hela löpningen, men lyckades göra en halvbra spurt sista 500 metrarna vilket gjorde att jag höll undan för bästa dam för dagen. Tyvärr kom min grymma klubb kamrat Johannes Larsson farandes som en raket när det var ca 1km kvar så han lyckades ta mig även denna gång med några få sekunder. I mål var jag 15:e man och det blev nytt PB med besked. 2h14min lyder det nya och det är jag väldigt nöjd med. Jag kanske ska börja tro på min coach.

Tack Camilla Lindholm med crew för en bra tävling. Kan varmt rekommendera den vidare och hoppas på återseende 2017 på Helsingborgs Triathlon.

Bra tempo av Cecilia Jessen
Bra tempo av Cecilia Jessen.

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.