Halmstad Triathlon 11.3

7 Jul 2016

Hög tid att summera Halmstad Triathlon på halv ironman distans (11.3 i mil, 70.3 i miles) i lördags.

SMHI höll vad de utlovat så det blev en blöt och blåsig historia. Något som i och för sig bara påverkade på cykeln i Halmstad. Simningen görs i Nissan och löpningen i centrala Halmstad. Vädret blev dock något bättre under andra halvan av löpningen och efter tävlingen var det riktigt fint väder.

En kul anekdot innan tävlingen innan jag går in på detaljerna. Jag och hippien hade nojat över vädret flera dagar innan och det gick så långt att hippien kläckte den briljanta idén om att köra i halv våtdräkt på simningen och cyklingen för att inte bli för kall. Vi sökte runt på nätet och hittade exempel på andra som gjort detta 2012 på en halv IM i Boise USA. När jag sökte så hittade jag också erfarenheter om att cykla i våtdräkt på en sida som heter wetsuitlads. Läste i tråden från en entusiastiskt kille på deras forum som i detalj beskrev hur det var att cykla i våtdräkt. Ju längre ner jag kom i tråden så tyckte jag att det var väl mkt fokus på hur det var att svettas i våtdräkten. Hmmm….när så en annan kille började be om bilder på hur han svettades så insåg jag vad det var för typ av sajt och stängde snabbt webbläsaren och var lycklig över att jag inte satt på jobbet och blev loggad som våtdräkts fetischist.

Vi testade faktiskt in real Life att cykla i halv våtdräkt torsdagen innan race. Bjuder på en bild nedan. Det är nog faktiskt inte så dumt om det är riktigt kyligt. Nu blev det aldrig aktuellt i Halmstad då temperaturen höll sig på rätt sida +15 hela dagen.

Hippien hämtade mig i den helt underbara triathlon bilen Pathfindern klockan 0715. Innan dess hade jag fått i mig lite pauluns supergröt, ett ägg och ett stort glas med beta alanin. I bilen fyllde jag på med Kaffe och banan. Kom fram till Halmstad i god tid för att registrera oss, byta om och pyssla i ordning växlingsområdet samt pumpa cykeln. Valde att köra i triathlon dräkten, Salomon s-lab exo calf sleeves och skins A200 tröja under tri dräkten. Det fungerade perfekt på cykeln. Kanske lite varmt på löpningen, men fungerade.  Som energi hade jag två 750 ml flaskor fyllda med Winforce Carbo Basic Plus, två winforce ultra energy gel, 1 stycken blåbärs bars från Arla samt 1 winforce booster. Det fungerade fint, men jag skulle haft en booster till på löpningen skulle det visa sig. Winforcen hade som vanligt världens bästa leverantör Anders på Triathlondepån fixat till mig.

Efter allt fix var de dags för promenad ner till sim starten. Hade trevligt sällskap med klubb kompisen Jonas på väg ner och vi pratade om allt möjligt så tiden gick fort och man tänkte inte så mycket på hur långt 1900 meter egentligen är när man promenerade längs Nissan. Nere vid sim starten var det organiserat kaos och här märkte man hur många startande det var. Förra året jag körde Halmstad startade jag så långt ut det gick att komma i Nissan. Det blev ganska stökigt där de första 500 metrarna så denna gången höll jag mig närmare strandkanten.

Starten gick och jag kom iväg ganska bra, men märkte direkt att det inte var så strömt i år. Normalt så är det mycket medströms på simningen i Nissan, men i år kändes det nästan tidvis som det var motströms?! När jag analyserade sim tiderna efteråt så ser man också att nästan alla simmade långsammare med 3-6 minuter än 2015. Simningen flöt på bra och ett tag hade jag häng på min klubb kompis Johannes som jag tampades med i Helsingborg, men tappade honom efter ett tag. Lite negativa tankar smög sig på efter det. Fan vad långsamt det går och jag är nog bland de sista. Inte bra!

Simmade på 33 minuter vilket jag ändå är ganska nöjd med då det inte var alls lika strömt som det brukar. 68:a efter simningen var dock lite längre bak än vad jag hade räknat med. Växlingen till cykeln gick mycket bra med 11:e snabbaste växlingstid.

Det är en ganska tuff backe direkt i början på cyklingen och pulsen var hög den första milen, men jag tyckte ändå att det kändes hyfsat i starten. Kanske lite segare ben än vanligt. Jag hade ju inte toppat för den här tävlingen utan den var inlagd som en del av träningen mot Kalmar. Tävlingsledningen hade ändrat cykelbanan detta året och jag upplevde att den var tuffare än förra året. Mer höjdmeter, men sedan spelade nog vädret in också. Det blåste på bra och regnet kom i skurar under hela cyklingen. Cyklingen kändes riktigt bra fram till ca 5 mil och jag plockade massor av placeringar, men därefter vart benen ganska färdiga och jag började bli lite orolig för löpningen. Troligtvis gick jag lite får hårt i starten i förhållande till dagsformen och kanske var det ett misstag att ha mitt FFWD diskhjul på den här banan i det vädret som var. De flesta i täten hade dock disk. Cyklingen slutade på ca 2h25min och jag hade klättrat 41 placeringar till 27:e plats. Växlingen till löpning gick fint och jag fick med mig den energi jag skulle ha.

Jag höll planerad 4.20 min/km fart det första varvet, men kände tidigt att jag lämnat benen någonstans ute på cykelbanan och negativa tankar kom. Mötte Johannes på väg ut på sitt första varv när jag var på väg tillbaka efter vändpunkten och tänkte gött, jag är före. Dock är Johannes stark löpare och jag trodde att han skulle gå om efter några varv. Mötte även klubb kompisarna Mikael Stagling och Dan Berglund och insåg då att jag nog ledde min klass i alla fall. Såg dock att Mikael hade ett jäkla tempo och även Dan såg pigg ut. Efter 10 km tog jag min booster och jäklar vad bra den är. Fick ganska omedelbart en kick som varade upp till 14-15km. Jag skulle haft en till! Mot slutet av 3:e varvet flög Mikael om och kort därefter Dan. Löpningen gick på 1h38min en klar besvikelse, men benen för snabbare löpning fanns inte och jag är ändå nöjd att jag i alla fall höll humöret hyfsat uppe när jag tappade placering på placering.

Summeringen blev en 36:e plats totalt och en 3:e plats i M40-44 på tiden 4h41min. Jag är glad för min 3:e plats, men väldigt missnöjd med tiden efter att ha analyserat tiderna. De flesta som körde 2015 och som jag då slog när jag hade 4h29min gör en bättre cykling och framförallt en bättre löpning än mig.

Min slutsats är att jag var lite för nertränad när jag kom till Halmstad samt att jag nog borde tagit mitt vanliga Reynolds Strike bakhjul.

Nu går jag in i en kort period av mängdträning innan det är dags att toppa inför Kalmar den 20/8. I denna period ligger det dock 2 swimrun tävlingar med grymma Henrik Larsson från Team Kusttränar. Den första redan den 16/7 på Kalmar Swimrun och i helgen väntar ett härligt 7 timmars pass med Hippien och Henrik.

Pallen i M40-44. Mikael 1:a, Dan 2:a och jag 3:a
Pallen i M40-44. Mikael 1:a, Dan 2:a och jag 3:a

 

Blöt Cykling!
Blöt Cykling!
Nästa Trend? För dig som vill tävla varmt när det är kallt, ha sjukt snabba byten, se extremt aggressiv ut på cykeln eller för dig som bara älskar att svettas i Latex!
Nästa Trend? För dig som vill tävla varmt när det är kallt, ha sjukt snabba byten, se extremt aggressiv ut på cykeln eller för dig som bara älskar att svettas i Latex!

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.