Stockholm Triathlon 27/8

7 Sep 2017

Jag har ju satsat fullt ut på en snabb svensk klassiker i år, men kände att jag saknade Triathlon i slutet på sommaren så när lillbrorsan och min sambos bästa kompis sa att de skulle köra Stockholm Triathlon så anmälde jag mig.

Med minimalt med triathlon specifik träning så åkte jag och mina fina tjejer med fullpackad  bil upp till Stockholm på fredagen. Min sambo hade bokat centralt hotell. Vi trodde det var Scandic Park, men det visade sig att hon bokat Scandic Anglais. När vi kom fram till hotellet vid 21 tiden var lönehelgsfestamdet på Stureplan så smått igång och baren på Anglais är ett säkert vattenhål. Kändes inte helt normalt att glida in med Speedmaxen genom baren. Det blev heller inte mycket sömn den natten med Spy Bar, Sturecompagniet och Hell’s Kitchen pumpandes musik till 0500. Vi bytte h0tell på lördagen!

Det var fantastiskt sensommar väder på lördagen och vi strosade runt i Stockholm, hann med lite shopping, men kollade även på när eliten körde sin olympiska tävling. Sen hade vi en betydligt lugnare och mysigare hotell kväll på Mornington i Bromma. Jag packade inför start klockan 10:15 på söndag och körde ett lätt jogg pass där jag även lyckades springa vilse. Tack Polar V800 för ”hitta hem” funktionen som guidade mig tillbaka till hotellet!

Uppstigning och frukost klockan 07:30 på söndag morgon och därefter cyklade jag ner till Stadshuset och starten. Det var en magiskt fin morgon. vindstilla, solsken och väldigt lugnt. En perfekt start på dagen att cykla genom vår vackra huvudstad. Jag var på plats vid starten redan klockan 08:30.

Stockholm Triathlon är Sveriges största triathlon tävling där man får lov att tävla på avstängda gator i centrala Stockholm. I år var det 2164 deltagare anmälda i olympisk, sprint och ungdoms distans. Växlingsområdet var enormt, uppskattningsvis 6-700 meter långt. Mina funderingar på en ny personbästa tid under 2tim 14min lades på hyllan dels när jag såg växlingsområdet och dels på grund av att jag hade ont i axeln och inte visste hur det skulle påverka mig i simningen. Jag voltade ut på en åker på torsdagen innan tävlingen i över 30 knyck och landade på eller slog i axeln. Det var nog en rejäl smäll då jag fortfarande känner av det när jag skriver det här.

Jag fick en bra plats i växlingsområdet nästan ända uppe vid ”bike out” vilket jag tyckte var perfekt då jag skulle slippa springa med cykeln så långt. De som hade plats nere vid ”swim out” fick en väldigt lång löpning med cykeln. Tiden gick ganska fort fram till start, med riggning av utrustning och se till att allt låg i ordning samt uppvärmning och lite gott snack med min växlingsgranne Michael Huhtanen som gjorde sin första olympiska start och gjorde det riktigt bra!!

Vid 10 tiden var det dags att hoppa i vattnet inför starten 10:15. Skönt att ha en hel kvart att känna på vattnet och värma upp! Tyckte dock att banan såg väl lång ut….kan det verkligen vara 1500 meter tänkte jag. Var orolig för hur axeln skulle kännas, men det kändes hyfsat när jag väl värmde upp och jag tyckte inte att jag hämmades av den.

Starten gick och jag kom iväg bra. Vi var ett 60-tal som startade 10:15 och det var brett och fint så det blev aldrig stökigt. Bojarna var stora och lätta att ta sikte på och glasögonen höll sig imfria under hela simningen.

Simning är min svagaste gren, men jag tycker att jag har utvecklats i år och hoppades göra en bra tid. Jag hade några starkare simmare framför mig och några bra fötter att gå på fram till vändningen där jag gick om simmaren framför mig och var sedan ensam resten av simningen. Jag tycket att det kändes bra, men att det tog lång tid. Blev heligt förbannad när jag kliver upp på rampen och ser en tid på 30 minuter på klockan. 2 jävla minuter per hundring….hur är det möjligt? Helvete vad kass tänker jag och springer i vrede genom växlingsområdet. På andra sidan stängslet mitt emot min växlingsplats står min hejaklack och skriker och hejar på mig! Jag spottar och svär över min dåliga simning och tänker nu jävlar ska det cyklas snabbt!

Arg Skåning efter Simning!
Arg Skåning efter Simning!

Så här i efterhand har jag analyserat simningen mer i detalj och den var ju som tur var inte 1500 meter utan uppemot 1800 vilket då betyder att jag legat kring 1 min 40 sek per hundring vilket är helt ok för min standard.

Jag gick verkligen All-In på cyklingen utan någon tanke på hur det skulle kännas att springa efteråt. Västerbron upp och ner 6 gånger sög musten successivt ur benen och gjorde att det blev 250 höjdmeter. Fick fantastiskt stöd på varje varv av min hejaklack och kom in i växlingen efter 1h 1min och 2:a snabbaste cykeltid av alla deltagare som körde olympisk distans. Det är jag fantastiskt nöjd med. Det borde vara mer cykel i en triathlon!

All-In!
All-In!

Växlade bättre till löpningen på 2min 35sek (38:e växlingstid, 40:e efter simningen), men hade omedelbums kram känning i magen…..o no! Hur ska det här gå?! Det släppte dock snabbt och jag satte av från stadshuset mot slottet i tilltänkt 4 minuters fart. Visst kändes cyklingen i benen och det kostade på löpningen, men jag höll ändå ihop det ganska bra tycker jag. Det var en rolig löpbana runt slottet 3 varv, med mycket publikstöd, musik och pepp! Kom in på den blåa mål mattan efter 41min 39sek och 19:e löptid.

Smärta!
Smärta!

Total tiden landade på 2tim 19min och en 4:e plats i motionsklassen och en 20:e plats totalt. Det är jag väldigt nöjd med. Jag får fortsätta jobba med simningen där jag hade 82:a simtid, inte helkass, men inte bra. Att köra triathlon igen i ett fantastiskt fint och bra arrangemang i Stockholm gav verkligen mersmak. Lite synd att det bara blev en tävling i år. Vi får se om det kan bli fler nästa år! Nu blickar jag framåt mot Lidingöloppet som förhoppningsvis ska ge mig ett resultat som totalt på klassikern blir under 15 timmar och 30 minuter! Kämpa!

Utrustning: Fusion PWR Tri Suit, Salomon exo calf sleeves, Orca Sonar våtdräkt, Orca Killa 180 glasögon, Canyon Speedmax CF 9.0 Pro, FFWD Disc, Reynolds attack 40, Giro Air Attack helmet, Shimano RC7 skor, Compress sport Skärm, Bliz Force glasögon, Salming Speed 3 skor

Energi: 1L Winforce Carbo Basic på cykeln i Profile design aeroflaska mellan tempopinnarna.

Från Polar V800: Snittpuls 160, Maxpuls 172

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.