Öloppet 2016 – Hela havet stormar

15 Aug 2016

Jag började min semester med en swimrun och avslutade semestern med en swimrun. Inte vilken som helst heller utan världens största, Öloppet i Göteborgs södra skärgård.

Återigen stod min trogne vapendragare Henrik från Kusttränar vid min sida på startlinjen. Öloppet 2015 var min och Henriks första tillsammans och vi ville förbättra oss i år särskilt med vinsten i Kalmar Swimrun i färskt minne. 2015 kom vi in på en 23:e plats på tiden 4h51min. Henrik pratade innan start om topp 10 och en tid under 4h30min som mål. Ett riktigt ambitiöst mål givet att Öloppet har över 300 startande lag plus att jag hade känt mig övertränad och Henrik varit sjuk i omgångar. Att väder prognosen lovade vindar uppemot 16m/s gjorde inte heller målet lättare.

Med målet satt så var det avfärd 0430 från Skåne mot Göteborg. Vi samåkte riktigt lyxigt i Tesla tillsammans med hippien och hans något mindre hippieaktige lagkamrat i team Sea Unicorns. Teslan är en sjukt häftig bil, men vi var tvungna att ladda lite i Falkenberg och hann precis till den chartrade färjan ut till Styrsö där starten går. Bra time management helt enkelt.

Man får en riktigt fin frukost buffé serverad på öloppet och efter att den var intagen och ombyte till våra våtdräkter med tillhörande attiraljer så stod vi längst fram i Elit startgruppen.

Lag 104 på startlinjen
Lag 104 på startlinjen – Foto Jakob Edholm

Vi blev informerade om att det var tuffa förhållanden på det mest utsatta simningarna där havet ligger öppet. Det blåste rejält, men vi har simmat ganska mycket i sånt så det oroade inte oss så mycket.

Första löpningen är ca 400 meter ner till en strand där ca 1100 meter simning väntar. Planen var att springa fort ner till vattnet för att få så mycket fritt vatten i simningen som möjligt. Vi körde med lina mellan oss som vanligt och vi bestämde att Henrik skulle bestämma tempot ner till vattnet då han ändå är den bäste simmaren av oss och skulle dra där.

Starten gick och det är mäktigt att ge sig iväg med så många swimrunners! Vi kom iväg bra och var bland de första ner i vattnet. Simningen blev dock rörig de första 500 metrarna med lag som simmade in i vår lina och stötte in i oss så det blev lite brottningsmatch. Vi gjorde dock en ok första simning och kom in i ett högt och bra tempo från början. Vid första kontrollen på Asperö låg vi på 15:e plats och var bara 20 sekunder från 10:e och allt kändes bra. Henrik kändes också stark och bättre än förra året. Simningarna flöt på väldigt bra trots stundtals uppemot 2m höga vågor.

Blåsigt - Foto Jakob Edholm
Blåsigt – Foto Jakob Edholm

Efter drygt halva loppet så började vi dock tappa mark. Det var de långa löpningarna där vi inte kunde ta in på lagen framför oss. Vi låg nu på en 20:e plats och krigade på. Vi fokuserade på att göra bättre och snabbare växlingar mellan simning och löpning än i Kalmar, vilket också gick bättre. Löpningen på klipporna gick bra hela loppet, men så fort det blev mer stig och asfalts löpning tappade vi tempo och lag som vi passerat på klipporna passerade oss igen. På sista långa löpningen på Vrångö började Henrik bli riktigt sliten och här låg vi nu på 23:e plats, samma som förra året. Jag tittade första gången på min V800 och såg att även totaltiden skulle bli tajt att slå. Jag försökte peppa Henrik och vi pratade kort om totaltiden. Vi lyckades hålla ihop simningen bra på slutet vilket gjorde att vi lyckades klämma ett lag på slutet och kom in som 22:a och tiden 4h48 minuter.

Det blev en liten förbättring, men vi hade hoppats på mer. Vi har fortfarande inte haft tävlingen där vi bägge är jämnstarka hela vägen. Det kommer framöver.

Tack till Öloppet för en fantastiskt dag i skärgården med publik som stundtals ger en gåshud och ett väldigt bra omhändertagande med både frukost och fin grill buffé efter loppet!

Nu väntar årets stora mål Ironman Kalmar. Återkommer om någon dag med mina känslor inför det.

Må väl därute!

Foto Jakob Edholm
Foto Jakob Edholm

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.