Kalmar Swimrun…..sent omsider

26 Jul 2016

Den 16/7 ställde jag mig på startlinjen till Kalmar Swimrun med Kusttränar Henrik. Uppladdningen hade inte varit den bästa för någon av oss men framförallt inte för Henrik. Han hade åkt på världens förkylning efter vårt mega pass tillsammans lördagen innan. Som tur var bättrade han sig så att vi kunde starta. Själv kände jag mig oerhört seg efter mega passet där jag väggade på löpdelen. Det satt i många dagar efteråt.

Jag mötte upp Henrik hos hans föräldrar i Karlskrona på fredagskvällen och det var verkligen ”känn dig som hemma” känsla. Vilken service! Det bjöds på värsta grillbuffén, med fantastisk grillsås och glass med hemmagjord chokladsås efteråt. Svårslaget. På morgonen var allt till frukost framdukat åt oss. Verkligen världsklass. Vi körde ca 07 mot Kalmar och kom fram till Kalmarsundsparken vid 8 tiden. De första tappra simspringarna hade börjat dyka upp och efter registrering var det strax dags för racebriefing. Känslan innan start var en relativt liten men välordnad swimrun tävling som hade premiär i år. Banan var av stadskaraktär genom de centrala delarna av alla Kalmars kanaler och vikar. Enligt ban beskrivningen så skulle vi tillryggalägga 39,8 km (33000m löp och 6800m sim), men enligt båda våra grymma Polar V800 så blev det snarare runt 42km……man simmar ju inte alltid spikrakt å andra sidan. Det fanns även en kort bana som var ca 21km. Alla körde samma första varv och så gick vi som körde långa banan ut på ett andra varv när de lyckostarna gick i mål.

Klockan 1000 gick starten i form av vår kära nationalsång på trumpet….stämningsfullt. Vi hade pratat innan start om att vi nog ändå borde ha en hyfsad pallplats då det inte var så många namnkunniga swimrunners i startlistan så vitt vi kunde se. Vi kände dock genast på plats igen grymme Jonas Ekman som vann Utö Swimrun tidigare i somras. Som tur var skulle det visa sig för oss körde han mixed denna dag. Vi bestämde att vi skulle öppna i ett hårt tempo på första långa löpningen på 4,2 km.

Jag drog iväg med Henrik i linan bakom och det gick liiite fortare än vi tänkt. Första km avverkades på ca 3:40 vilket var något snabbare än de 4:10 tempo Henrik önskat. Men, vi var andra lag efter ett av lagen som körde korta banan. Tempot mattades naturligt efterhand på första löpningen och snart så gled Ekman upp jämsides och jag bytte några ord om ö till ö med honom. Kändes lite coolt. Vi hoppade ner i vattnet strax efter dem och då låg de först av alla inklusive korta banan. Vi fortsatte i ett högt tempo och höll vår andra plats totalt fram till sista simningen på första varvet då vi blev omsprungna av några hårt spurtande kortbane lag samt ett mixed lag på långa banan. Vi såg dock inte röken av nästa herrlag vilket var skönt för vid varvning så började vi båda bli rätt slitna vilket framförallt märktes på att våra redan dåliga växlingar mellan löpning och simning blev ännu sämre. Främst var det jag som var riktigt ringrostig här. Missade flera gånger att ta på mig både dolme och glasögon. Henrik har dock tålamod och blev aldrig jättearg på mig som tur var. Tur var också att han inte såg att jag simmade med öppen dräkt ett flertal simningar då jag glömde dra upp min grymma Orca RS1

Vi hade vid detta laget mixed laget som var det enda lag före oss inom synhåll hela tiden. Helt plötsligt dök dock ett herrlag upp bakom oss bara ett hundra tal meter efter ca halva andra varvet. Vi taggade till direkt och höjde tempot vad vi kunde. Framförallt simmade vi bättre just då, så vi kunde hålla dem på betryggande avstånd hela vägen in i mål. Lite nervöst blev det dock på sista löpningen när först Henrik fick kramp i baksidorna och jag sedan fick enormt håll. Som tur var löste det sig med en snabb stretch och vi kunde lugnt njuta av upploppet längs storgatan i Kalmar som hade lockat förvånansvärt mycket publik….riktigt kul! Vi gick i mål på tiden 5h 17min som etta i herrklassen och tvåa totalt. Otroligt glada och nöjda med dagen. Stor eloge till arrangörerna för en fin premiärtävling. Vi hade verkligen en kanondag på en trevlig stadsbana med grymt publikstöd.

Nu kör jag några hårda träningsveckor till innan årets huvudmål Ironman Kalmar….men dessförrinnan så startar jag och Henrik även i Öloppet. Återkommer med tankar inför det och IM Kalmar så klart. Simma lugnt!

"Bra simmat Henke"
”Bra simmat Henke”
Målgång! Så gött!
Målgång! Så gött!

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.