Om OS-sporten triathlon och Lisa Nordéns olympiska framgångar

2 Dec 2016

Läs om triathlonsporten i de olympiska sommarspelen och svenskan Lisa Nordéns medaljskörd i sommar-OS.

Triathlon sport i sommar-OS

Kombinationssporten Triathlon har utövats i flera decennier, men det var först år 2000 när de olympiska sommarspelen hölls i Sydney som sporten blev en del av det olympiska tävlingsprogrammet.

Simon Whitifield och Brigitte McMahon var först ut med att ta OS-guld

Under det allra första olympiska spelet tog kanadensaren Simon Whitifield hem guldet i herrgrenen och schweiziska Brigitte McMahon vann guldet i damgrenen. Då bestod loppet av 1500 meter simning, 40 km cykling och 10 km löpning för både damer och herrar. Under de följande sommarspelen har upplägget varit snarlikt bortsett från att cykelsträckan varierat något mellan tävlingarna. I London 2012 cyklade atleterna 43 km istället och i Rio 2016 var sträckan 38,48 km.

Alistair Brownlee toppar OS-medaljligan

Nästa sommar-OS som hålls år 2020 i Tokyo blir det sjätte sommarspelet där Triathlon är med som sport. Än så länge är det bara Alistair Brownlee från Storbritannien som tagit två OS-guld i sporten. Den första medaljen tog han 2012 i London och den andra kom 2016 i Rio. Om han åker till Tokyo 2020 gör han det alltså som regerande olympisk mästare.

Cycling on twilight time at mountain beach view

Lisa Nordén väckte svenskarnas intresse för triathlon

Den breda svenska publikens intresse för triathlon väcktes först 2012 efter att blågula Lisa Nordén sprang i mål på en andraplats och knep silvermedaljen. Hon var dock inte långt ifrån ett guld då hon genomförde loppet på exakt samma tid som segrarinnan Nicola Spirig. Men eftersom Sprig korsade mållinjen först vann hon guldet.

Under Rio-OS var det många som hoppades på att Lisa Nordén skulle återupprepa bedriften och ta en medalj men så blev inte fallet utan istället kom hon på en 16:e plats. Totalt har hon nu gjort tre olympiska mästerskap, det första 2008 och därefter 2012 och 2016.

Lisa Nordén är än så länge den enda kvinnliga atleten som tävlat för Sverige i triathlon i ett OS  sedan sporten introducerades på den olympiska scenen i Sydney år 2000. Men hon är dock inte den ende blågula idrottaren som tävlat i triathlon i OS. På herrsidan representerade nämligen Joachim Willen Sverige i Sydney-OS där han gick i mål på en 35:e plats.

Tokyo 2020

Hur det ser ut med svenska deltagare i Tokyo 2020 återstår att se. Det som är säkert just nu är att det i varje fall kommer tävlas i triathlon under detta sommarspel och att tävlingen hålls på Odaiba Marine Park.

En kombinationssport bland andra OS-sporter

Triathlon är som sagt en kombinationssport och Sjukamp är ett annat exempel på en OS-sport där flera grenar ingår i tävlingen. Även i de olympiska vinterspelen finns ett exempel: Nordisk kombination där både backhoppning och längdskidåkning ingår i tävlingen. Mer information om nordisk kombination kan du läsa på vinteros.se.